Mitä ihmettä on vektorigrafiikka?

Kohtuullisen usein asiakkaat kysyvät meiltä, että miksi heidän lähettämänsä logo(t) eivät olekaan suoraan printattavissa, vaikka heidän mielestään kuva olisi juuri niin tarkka kun vain on mahdollista. Pyydämme materiaalit pääsääntöisesti vektori-muodossa, joskus kuitenkin saattaa tulla tilanne että asiakas saa yhteydenoton, jossa kerromme että kuva vaatii hieman työstämistä.

Tähän on hyvin yksinkertainen syy: halutun kuvan tarkkuuden parantaminen.

Tuskinpa kukaan haluaisi firmansa paidan printtauksen näyttävän kastikeläiskältä rinnuksilla. Sen takia lähetetystä kuvasta muokataan vektoritiedosto. Tässä operaatiossa kuva saa käsittelyn, jossa kuvan tarkkuus ei kärsi, vaikka kokoa muokattaisiin. Toisinaan vastaanottamamme tiedostot ovat .jpt / .png muodossa, ja nämä tiedostot eivät lähtökohtaisesti ole koskaan vektoreita, koska ne koostuvat pikseleistä. Näitä tiedostoja suurentaessa tarkkuus kärsii, ja kuvat muuttuvat rakeisiksi ja lopulta lähestulkoon Lego-palikoita muistuttavaksi mössöksi.

Vektoritiedosto on helpoin tunnistaa siitä, että kuvaa suurentamalla yksityiskohdat eivät muutu epätarkoiksi, eikä kuvaan ilmaannu rakeita. Rajaviivojen pitäisi näkyä selkeänä, vaikka kuvaa zoomaisi kuinka paljon. Lisäksi vektoritiedoston tunnistaa tiedostonmuodosta, yleisimmät muodot ovat .pdf / .ai / .eps / .svg.

On kuitenkin syytä huomioida, että pelkästään kuvatiedoston tallentaminen esimerkiksi pdf-tiedostoksi ei muuta kuvaa vektoriksi, vaan kuvalle tarvitsee tehdä ”vektorointi”. Kyseinen muokkaus on mahdollista tehdä ainakin Adobe Illustratorilla, tai vaikkapa Corel Draw:lla.

Visma Pay
Scroll to Top